marți, 13 octombrie 2009

Stiuca umpluta

    In Delta Dunarii stiuca este o specie de peste foarte cautata in primul rand pentru icre dar si pentru carnea alba si foarte slaba. Stiuca umpluta este o specialitate gastronomica ce poate fi  pregatita pentru mese festive, o specialitate cu care iti poti impresiona invitatii. 

  Ingrediente:
  •  1 stiuca de aprox. 2 kg
  •  1 ceapa mare (150 g )
  •  5 catei de usturoi  
  • 100 ml ulei
  • 100 ml vin alb
  • 200 g de paine inmuiata in lapte
  •  3 oua
  •  1 legatura de patrunjel
  •  Sare si piper (dupa gust)


Se pregateste stiuca, adica sa fie curatata de solzi, si scoase matele pe la gatul stiucii pentru a nu fi taiata pe burta (asa nu mai trebuie cusuta) si se scoate pielea cu grija de la cap spre coada, avand grija sa nu separam capul de corpul pestelui , asa cum spun romanii se “ beleste” stiuca. Se dezoseaza carnea, dupa care se da prin masina de tocat impreuna cu miezul de paine (stors bine inainte), ceapa, usturoiul si verdeata.
In compozitia obtinuta se adauga ouale, condimentele si 50 ml. ulei. Se amesteca bine si cu compozitia obtinuta se umple pielea stiucii.
Intr-o tava unsa bine cu ulei, se aseaza stiuca sa stea dreapta, se toarna putin vin alb (100 ml ) si se da la cuptor la foc potrivit aproximativ 60’. Trebuie urmarit in acest timp sa fie in permanenta sos (vin sau apa) in tava pentru a nu se arde. Este gata in momentul in care stiuca s-a intarit iar piele este foarte putin rumena (putin galbioara).
    Se poate servi simpla (rece) ca aperitiv cu lamaie sau calda in combinatie cu un amestec de legume facute sote (calite in unt).

• Daca doriti ca stiuca sa para mai fioroasa bagati-i in gura o portocala sau un mar, asa va ramane cu gura larg deschisa.

     Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu