duminică, 18 octombrie 2009

Toba

     Incep pregatirile pentru sarbatorile de Craciun. Trebuie sa taiem porcul, dar ce facem apoi cu toate maruntaiele? Putem sa pregatim pentru inceput vestita si delicioasa toba.
   Avem nevoie de:
  • stomac de porc
  • 1 kg maruntaie de porc (rinichi, ficat, splina, limba, buze)
  • 1 capatana de porc
  • 200 g carne de la gusa
  • 2 urechi de porc
  • 150 g soric
  • condimente (sare, piper, ienibahar, coriandru, usturoi pisat, foi de dafin) 
        Stomacul porcului se spala bine, se freaca  bine cu malai si se clateste in mai multe ape. Se pregatesc bucati de carne de la gusa, buzele, urechile bine spalate, soriciul, limba, inima, rinichii spalati si curatati de pielitele din interior si capul spart in doua bucati. Toate aceste ingrediente se pun la fiert  cu foi de dafin si sare. Trebuie sa fim atenti sa adunam spuma care se formeaza la fierbere. Se fierb doar pe jumatate, cat sa intre furculita usor in organele fierte.
       Cand sunt fierte se scot sa se raceasca, se alege carnea de la cap, restul bucatilor se vor taia felii subtiri lungi. Se pregateste intr-un vas, un amestec din 2 cani de supa (zeama in care au fiert maruntaiele) si condimente, amestecate bine, apoi se adauga maruntaiele gata maruntite. Dupa ce au fost bine amestecate, se baga in lungul stomacului. Se coase stomacul in toate locurile unde este desfacut, iar inainte de a face ultima cusatura se mai adauga putina zeama (restul  de zeama cu condimente), apoi se coase si se da in clocot in zeama in care au fiert maruntaiele, la foc potrivit aproximativ 60 de minute. Dupa ce a fiert, se lasa putin la racit, apoi se scoate toba din zeama si se aseaza pe un fund de lemn. Peste ea se aseaza un alt fund cu o greutate deasupra, nu prea mare, doar cat sa turteasca putin toba. Se lasa asa vreo 30 de minute, dupa care se ia greutatea de pe ea si se lasa la racit. Dupa aceea pastreaza la frigider.
        
                                                                     Pofta buna!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu