luni, 19 octombrie 2009

Ciorba de perisoare de peste

     Pestele este un aliment din care poti pregati o mare diversitate de mancaruri. In general pentru ciorbe oamenii cauta sa foloseasca peste fara oase, dar putem folosi foarte usor si pestele cu oase. Cum? Va  spun acum prin intermediul acestei retete.
      Vom folosi:
 300 g peste (preferabil un amestec din 2 specii)
 50 g orez
150 g morcovi
100 g patrunjel radacina
100 g telina radacina
1 ardei gras
2 cepe mari (150-200 g)
200 g rosii
50 g bulion
50 g pesmet
4 fire leustean
4 fire patrunjel (verdeata)
4 linguri de ulei   
 sare si piper     
     
          Punem 4 litri de apa la fiert cu un praf de sare si 4 linguri de ulei. Pana fierbe apa curatam zarzavatul, il spalam bine sub jet de apa, tocam ceapa si ardeiul marunt, apoi tocam morcovul, patrunjelul radacina si telina. Punem deoparte jumatate de ceapa, pentru perisoare. Cand fierbe apa, punem ceapa si ardeiul la fiert. Dupa 10 minute adaugam morcovii, telina, si patrunjelul radacina. Cat timp fierbe zarzavatul, tocam carnea de peste de 2 ori la masina, dam si jumatatea de ceapa odata cu pestele. Orezul trebuie fiert vreo 2 minute, si racit inainte de al adauga peste peste.
     La compozitia obtinuta din peste tocat, ceapa tocata, orez semifiert adaugam putina sare si putin piper (se gusta). In functie de cat de subtire este compozitia adaugam pesmet. Trebuie sa obtinem o pasta din care sa formam bilute mici cat o nuca. Nu formati perisoarele pana nu incercati compozitia.
     Taiem rosiile cubulete mici si le punem la fiert, iar dupa 5 minute incercam o perisoara. Bagam o perisoara in oala si asteptam sa se ridice. Daca nu se ridica, sau este desfacuta inseamna ca trebuie sa mai punem  pesmet in compozitia de perisoare. Formam apoi perisoarele, iar cand le-am terminat de invartit pe toate, punem una cate una in oala la fiert. Cand incep sa se ridice se adauga bulionul si verdeata tocata marunt. Se lasa sa dea un clocot, se verifica perisoarele sa fie fierte, se potriveste de sare si se da de pe foc.
   Se poate servi cu smantana sau se poate acri.
  
           Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu